Merkur bo ”mrknil” Sonce

Na god sv. Martina 11. novembra 2019 bomo priča zanimivemu astronomskemu pojavu: planet Merkur bo potoval pred Soncem in na ta način ustvaril podobne razmere, ki smo jim priča pri delnih ali popolnih Sončevih mrkih, ko Luna zastre Sonce. V primeru prehoda Merkurja pred Soncem pa ta mrk seveda nikakor ne bo tako veličasten. Merkur bo namreč v primerjavi s Soncem viden kot zelo drobna pika in ga s prostimi očmi niti ne bomo mogli zaznati. Njegov premer bo v času prehoda namreč le okoli 10 ločnih sekund, medtem ko bo premer Sonca kar dobrih 1938 ločnih sekund ali 32 ločnih minut.

Merkur bo začel prehajati pred Sonce ob 13:35 po srednjeevropskem času (SEČ), s celotnim premerom pa se bo pred Soncem znašel ob 13:37 po SEČ. Najbližje sredini Sončevega diska bo ob 16:19, vendar bo takrat pri nas Sonce le še 1° nad matematičnim obzorjem, za dejanskim obzorjem pa bo marsikje zašlo še prej. Za matematičnim obzorjem bo v Mariboru Sonce zašlo ob 16:29. Dogodek bomo pri nas torej lahko spremljali slabe tri ure. Nahajamo se namreč na vzhodnem delu vidnosti prehoda.

V celoti bodo prehod lahko opazovali na območju Južne Amerike, vzhodnega dela Severne Amerike, v večjem delu Atlantskega oceana in na skrajnem zahodnem delu Afrike. Na omenjenih območjih bodo lahko v prehodu uživali kar 5 ur in 29 minut.

Ker bomo pri opazovanju prehoda zrli v Sonce, je potrebno strogo upoštevati varnostna navodila in opazovati Sonce skozi primerne filtre, kot je prav za te namene izdelana mylar folija. V sili lahko uporabimo tudi varilsko steklo z optično gostoto vsaj 12. Ostali načini (s sajami prekrito steklo, klasični filmi, sončna očala itd.) ne zagotavljajo varnega opazovanja Sonca! Še koristna informacija za tiste, ki se bodo opazovanja lotili sami. Sonce se bo v času začetka prehoda nahajalo na višini 21° in z azimutom 209° (jugjugozahodna smer), v času vrhunca prehoda pa le stopinjo nad matematičnim obzorjem in z azimutom 243° (zahodjugozahodna smer). Za opazovanje bo tako najbolje izbrati območje, ki proti jugozahodu nima večjih ovir na obzorju. Pojav bo možno opazovati tudi v primeru oblačnega vremena, le oblaki bodo morali biti dovolj prosojni, da bo Sonce dovolj dobro vidno. Naslednji prehodi Merkurja pred Soncem se bodo zgodili 13.11.2032, 7.11.2039 in 7.5.2049. Podoben pojav kot ta, je prehod Venere pred Soncem, le da bomo nanj morali počakati do 11. decembra 2117, za večino danes živečih pa bo ta dogodek najbrž že preveč časovno oddaljen.

Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru bosta na dan pojava 11. novembra 2019 v primeru jasnega vremena od 13. ure naprej pred Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru (Koroška cesta 160) organizirala javno opazovanje prehoda Merkurja pred Soncem. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga, zainteresirani pa bodo prehod lahko tudi fotografirali s pametnimi telefoni ali Canonovimi oz. Nikonovimi DSLR fotoaparati. Vse aktivnosti bodo seveda brezplačne in primerne za najširši krog.

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Javna opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.