Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 15. decembra 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Misija OSIRIS-REx in asteroid 101955 Bennu (predavanje)

Asteroidi so bili že od nekdaj zanimivi objekt za raziskovanje. Razlogov za to je več: asteroidi nam s svojo zgradbo dajo vpogled v zgodnje faze razvoja Osončja, veljajo za možne prinašalce vode na Zemljo, morda pa tudi za telesa, preko katerih se je na zemljo preneslo življenje. V predavanju bomo opisalo misijo OSIRIS-REx, katere cilj je bil med drugim prinesti vzorce s površja tega asteroida na Zemljo. To se je letos septembra tudi zgodilo. V predavanju bomo predstavili tudi nekaj do sedaj znanih ugotovitev o asteroidu 101955 Bennu. Spregovorili bomo tudi nadaljnjih načrte misije, katere naslednji cilj bo asteroid 99942 Apophis, ki velja za Zemlji potencialno nevarno telo.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.