Vabilo na septembrski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 26. septembra 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:
1. Mitja Govedič:  Snemanje planetov s monokromatsko kamero (predavanje)
V zadnjih dvajsetih letih je amatersko snemanje s planetarnimi kamerami doživelo velik napredek, saj so nove kamere in tehnike snemanja omogočile, da tudi amaterski astronomi s srednjevelikimi teleskopi izdelajo slike planetov z osupljivimi podrobnostmi. Ključni elementi teh slik so dober seeing, poznavanje optičnih lastnosti opreme in uporaba monokromatskih kamer. Kljub dodatnemu delu v primerjavi z barvnimi kamerami pa ravno monokromatske kamere omogočajo, da v danih pogojih iz teleskopa izkoristimo vsak zajet foton.
V predavanju bodo predstavljeni ključni argumenti, zakaj je smiselno planete snemati z monokromatskimi kamerami. Podrobneje bo predstavljeno snemanje planetov v programu FireCapture, združevanje posnetkov s AutoStakkertom, ostrenje v RegiStaxu in izdelava končne barvne slike v WinJuposu.2. 2.
2. Poročilo o delu AD Orion v poletnih mesecih
3. 11. Messierjev plus maraton 6. in 7. oktobra 2018
4. Sodelovanje na Noči raziskovalcev 2018 Univerze v Mariboru
5. Razno

Vljudno vabljeni.
Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja