Opazovanje Perzeidov

Spoštovani

V Astronomskem društvu Orion bomo kot vsako leto tudi letos organizirali opazovanje meteorskega roja Perzeidov. Ker se letošnji maksimum Perzeidov napoveduje 12. avgusta 2016 med 15. in 17. uro po srednjeevropskem poletnem času (SEPČ), bosta za opazovanje meteorskega roja pravzaprav primerni dve noči: med 11. in 12. avgustom (četrtek-petek) ter 12. in 13. avgustom (petek-sobota), pri čemer bo slednja najbrž atraktivnejša. Tudi vremenska napoved je za obe noči (zaenkrat) obetavna. Nekateri astronomi za letošnji vrhunec Perzeidov napovedujejo povečano frekvenco utrinkov, med drugim tudi zaradi spremembe meteoroidnega vlakna kot posledica gravitacijskega delovanja nekaterih planetov, predvsem Jupitra. Zemlja bi po teh napovedih naj potovala bližje sredini meteoroidnega vlakna, zaradi česar bi se naj frekvenca utrinkov z običajnih 80-100 povečala na 160-180, vse seveda na temnih lokacijah. Pustimo se presenetiti….

Letošnje opazovanje bo nekoliko motila Luna, ki bo v prvi noči zašla v petek ob 0:31, v drugi noči pa v soboto ob 1:10, vse po SEPČ. Njena osvetljenost bo v prvi noči opolnoči 61,7%, v drugi noči opolnoči pa 70,9 %. Sonce prvi večer zaide ob 20:11, v drugi pa ob 20:13, medtem ko se jutranji mrak prične v petek ob 3:49, v soboto pa ob 3:51 po SEPČ. Opazovalno okno brez »moteče« Lune bo tako vseeno zelo široko.

Društveno opazovanje bomo v obeh nočeh izvedli na Šmartnem na Pohorju in sicer na travniku, kjer običajno poteka Messierjev plus Maraton. Travnik se nahaja okoli 300 m zahodno od osnovne šole Šmartno na Pohorju na južni strani ceste. Gre za travnik takoj za z električnim pastirjem ograjenim travnikom. Parkiranje je dovoljeno izključno na bankini ceste. Z opazovanjem bomo začeli ob 21. uri, torej še v navtičnem mraku. V prvem delu noči bomo lahko še v mraku opazovali nekatere svetlejše objekte: poleg Lune še planete Jupiter, Mars in Saturn, kasneje že v drugem delu noči pa – poleg Perzeidov- še planeta Neptun in Uran, z nekaj sreče tudi pritlikavi planet Pluton ter seveda vso bogastvo, ki ga ponuja poletno nočno nebo in tega ni malo….

Današnji zagon srednjeročne napovedi modela Aladin tako za četrtek kot petek napovedujeta jasno noč, pa vendar bomo v primeru odpovedi opazovanja zaradi oblačnega vremena to sporočili po mailing listi vsak dan pozno opoldne. Če ne bo sporočil, bomo opazovanja izvedli po načrtu.

Priporočam vam, da s seboj vzamete raje kak kos oblačila preveč kot premalo, vrtljivo zvezdno karto, z rdečim filtrom zastrto luč in seveda veliko dobre volje…..

Se vidimo in prijazen pozdrav,

Ta vnos je bil objavljen v Javna opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja