14. Dan astronomije

Astronomsko društvo Orion iz Maribora bo letos organiziralo tradicionalni, letos že 14. Dan astronomije, ki bo potekal v petek, 16. maja 2013 na Drugi Gimnaziji v Mariboru (Trg Miloša Zidanška 1, vhod iz Žitne) v učilnici 1D6 s pričetkom ob 16.30 uri

Letošnji Dan astronomije bo praktično obarvan, na njem pa bodo veliko zanimivega in uporabnega izvedeli tako občasni občudovalci nočnega neba kot tudi izkušenejši amaterski astronomi. Najprej nam bo Mitja Govedič predstavil nekaj izzivov in projektov v astronomiji, ki popestrijo opazovanja, nato pa nam bo Igor Žiberna predstavil eno izmed najosnovnejši opazovalnih metod v astronomiji. Hrvaški kolega Zoran Novak nam bo pokazal, kako se lahko preproste astrofotografije loti vsak izmed nas. Na koncu pa nam bo Javor Kac predstavil slovensko bazo bolidov SLOFID in opazovanje najsvetlejših meteorjev.

 

 

 

Program 14. Dneva astronomije

Petek, 16. 5. 2014:

16.30 otvoritev 14. Dneva astronomije

 

16.45–17.45 Izzivi in projekti v astronomiji (Mitja Govedič)

Ko začetnik že nabere nekaj izkušenj in prestopi stopničko višje, se mu hitro začne postavljati vprašanje: kaj opazovati? Ker opazovanje vedno istih objektov lahko postane dolgočasno, si mora amaterski astronom znati poiskati izzive in projekte, ki njegov hobi popestrijo, hkrati pa prinesejo obilico novih izkušenj. V predavanju bodo predstavljeni tako vizualni kot tudi fotografski izzivi in projekti, zajeti pa bodo tako planetarni izzivi in izzivi našega Osončja, kot tudi nekateri težji in zanimivejši objekti globokega neba. Posebej bodo predstavljeni pojavi na temnem nebu in iskanje temne lokacije, ki predstavlja svojevrsten izziv in projekt.

 

17.45–18.45 Fotometrija za telebane (Igor Žiberna)

Ocenjevanje sija astronomskih objektov je v astronomiji pomemben in pogost postopek. V preteklosti smo v ta namen uporabljali različne metode, ki pa niso bile dovolj zanesljive, saj so bile odvisne od opazovalčeve »opazovalne kondicije« oziroma izkušenosti ter seveda njegovega vida. Danes si pri določanju sija lahko omagamo s sodobno tehniko in programsko opremo, ki je vsem dostopna. V predavanju bo predstavljeno, kako lahko navaden digitalni fotoaparat, pritrjen zgolj na fotografski stativ z uporabo brezplačne programske opreme uporabimo za natančno določanje sija spremenljivih zvezd in drugih objektov.

 

18.45–19.45 Osnove astrofotografije (Zoran Novak)

V predavanju bo predstavljen kratek pregled opreme, ki se uporablja za astrofotografijo, od najenostavnejše do zahtevnejše. Predstavljena bo sama metoda fotografiranja in programska oprema, ki se uporablja v astrofotografiji. Ob koncu predavanja si bomo skupaj pogledali demonstracijo obdelave astrofotografij.

 

 

19.45–20.45 Beleženje bolidov (Javor Kac)

Iz Slovenije je vsako leto vidnih nekaj sto zelo svetlih meteorjev – bolidov. Spoznali bomo najpomembnejše podatke, ki naj jih opazovalec ob pojavu bolida zabeleži ter načine poročanja o opazovanju. Pogledali si bomo tudi nekaj statističnih podatkov slovenske baze bolidov SLOFID ter predstavili nekaj najsvetlejših bolidov v zadnjih letih.

Obiščite nas tudi na Facebooku!

https://www.facebook.com/events/1446185112295788/

 

Vljudno vabljeni.

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Pomembne novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja