Septembrski sestanek

Spoštovani,

 

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 26. septembra 2013 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Galaksije (predavanje)

V predavanju bomo najprej predstavili razvoj predstav o galaksijah od antike do danes. V nadaljevanju se bomo seznanili s tipizacijo galaksij. Galaksije najpogosteje tipiziramo po njihovih morfoloških lastnostih (med temi je najbolj znana Hubblova tipizacija, spoznali pa bomo še nekaj drugih), spoznali pa bomo tudi delitev galaksij po nekaterih drugih kriterijih. Galaksije so pravzaprav eden od pojavov v razvoju vesolja, zato si bomo ogledali tudi razvoj galaksij in dejavnike, ki vplivajo na njihovo obliko. Na koncu bomo predstavili še našo Galaksijo ali Rimsko cesto.

2. Poročilo s 5. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora

3. Sodelovanje AD Orion na Noči raziskovalcev Univerze v Mariboru

4. 6. Messierjev plus maraton

5. Razno

 

Še pojasnilo, zakaj bo sestanek ob nekoliko nenavadnem terminu. Ta teden je zaradi izbirnih vsebin II. Gimnazija zaprta, naslednji petek pa AD Orion sodeluje na Noči raziskovalcev.

 

Vljudno vabljeni

 

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja