Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 30. novembra 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Gregor Hojnik: Starship – prvi in drugi polet (predavanje)

Za nami je že drugi polet sistema Starship. Na predavanju si bomo najprej osvežili spomin kaj sploh je sistem Starship, njegove tehnične lastnosti in pomen za prihodnost vesoljskih poletov.

Sledila bo analiza obeh poskusov izstrelitve, pogledali si bomo ključne razlike, kaj je šlo po načrtih in kaj ne. Ob diskusiji bomo zaključili s pregledom naslednjih korakov.

2. Poročilo z javnega opazovanja delnega Luninega mrka v oktobru 2023 in z javnega opazovanja okultacije Venere novembra 2023

3. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Opazovanje okultacije Venere

V četrtek 9. novembra 2023 bo v primeru jasnega vremena iz naših krajev viden zanimiv pojav: okultacija Venere. Luna bo tega dne ob okoli 11:05 po srednjeevropskem času začela zakrivati Venero, slednja pa se bo okoli 12:18 ponovno prikazala na drugi strani Lunine ploskve. Luna bo na začetku okultacije na višinskem kotu 36° in z azimutom 223°. Osvetljenega bo le 15 % njenega površja, kar bo dogodku dajalo posebno draž, saj se bo Venera ob koncu okultacije pojavila izza neosvetljenega dela Lune. Sij Venere znaša -4,3 magnitude, zato opazovanje okultacije skozi navadni lovski daljnogled ne bi smelo delati težav, še bolje pa bo pojav opazovati skozi teleskop. V  času pisanja tega besedila sem vidnost Venere preveril skozi navadni lovski daljnogled 10×50 in lahko povem, da je njena vidnost odlična (,če veste v katerem delu neba se nahaja, jo brez težav vidite tudi s prostimi očmi), še lažje pa jo bo najti v četrtek dopoldne, ko bo zelo blizu Lune. Zanimivo bi bilo dogodek fotografirati ali posneti s planetarno, CCD ali CMOS kamero. Upajmo le, da bo sodelovalo tudi vreme. Po današnjem jutranjem modelu Aladin  je za četrtkovo dopoldne sicer napovedano širjenje oblačnosti iz zahoda, a za vzhodni del Slovenije je zaenkrat še napovedano jasno vreme. Če boste na delovnem mestu imeli možnost predlagam, da si ob obeh navedenih terminih vzamete nekaj minut časa in dogodek opazujete vsaj skozi lovski daljnogled. Še praktičen nasvet: Venera bo na začetku okultacije začela navidezno lesti za Luno v spodnjem levem delu Lune (,ki je trenutno osvetljen), ponovno pa se bo prikazala izza spodnjega desnega roba Lune (,ki je trenutno v senci). Za lažjo orientacijo dodajam karti, ki prikazujeta položaj Venere glede na Lunino ploskev pred začetkom in po koncu okultacije.

V primeru jasnega vremena bomo društveno opazovanje izvedli v severnem delu zgornjega parkirišča trgovskega centra Europark, ki so nam prijazno dovolili, da opazovanje izvedemo pri njih. Uraden začetek opazovanja bo ob 10:50. Če imate možnost prosim prinesite s seboj svoj daljnogled, za udobnejše opazovanje pa ne bo odveč tudi kak zložljiv stol za kampiranje.

Se vidimo in prijazen pozdrav!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Javno opazovanje delnega Luninega mrka 28.10.2023

Po dolgem času bomo lahko v soboto 28. oktobra 2023 pri nas ponovno opazovali zanimiv naravni pojav: delni Lunin mrk. Do tega pojava pride, ko se Zemlja znajde točno med Soncem in Luno in se zato Luna nahaja v Zemljini senci. Lunino fazo pri kateri se to lahko zgodi imenujemo ščip ali polna Luna. Ker ravnina Lunine orbite okoli Zemlje ni skladna z ravnino Zemljine orbite okoli Sonca (ekliptiko), pač pa jo seka pod kotom dobrih 5°, se najpogosteje dogaja, da je Luna v fazi ščipa nad ali pod Zemljino senco. Le nekajkrat letno se zgodi, da se Luna v celoti znajde v Zemljini senci, ali pa jo zgolj oplazi. V prvem primeru govorimo o popolnem Luninem mrku, v drugem primeru pa o delnem Luninem mrku, kar bomo lahko opazovali tudi ob koncu letošnjega oktobra. Luna bo takrat – poenostavljeno povedano-predstavljala projekcijsko platno, pri čemer bo funkcijo projektorja odigralo Sonce, telo, ki bo metalo senco na »projekcijsko platno« pa bo naš domači planet. Ker Sonce ni točkasto svetilo, pač pa oddaja svetlobo z diska navideznega premera okoli pol ločne stopinje, se za Zemljo pojavljata polsenca in senca. Ko Luna zaide v Zemljino polsenco nastane polsenčni Lunin mrk, a tega z normalnim prostim očesom ne moremo zaznati. Pojav delnega ali popolnega Luninega mrka je na jasnem nebu mogoče brez težav mogoče opazovati s prostimi očmi, seveda pa je mrk dosti lepše viden skozi teleskop. Stopnjo delnega Luninega mrka označujemo z magnitudo mrka in pomeni delež Luninega premera, ki se znajde v Zemljini senci. Če je magnituda mrka 100 %, nastopi popolni Lunin mrk.

Luna bo ob delnem Luninem mrku 28. oktobra 2023 začela prehajati v zemljino polsenco ob 19:59 po srednjeevropskem času (SEPČ). Vidni del mrka se bo začel s prehodom Lune v Zemljino senco in sicer ob 21:34 po SEPČ. Vrhunec mrka bo ob 22:14, ko se bo v Zemljini senci znašlo 12,8 % Luninega premera. Luna bo iz Zemljine sence izšla ob 22:53 po SEPČ, iz Zemljine polsence pa ob 00:28 po SEPČ. Delni mrk bo torej trajal uro in 19 minut.

Ob delnem Luninem mrku se bo v Zemljini senci znašel spodnji levi del Lunine ploskve. Luna se bo v času delnega mrka nahajala med jugovzhodom in jugom in na udobnem višinskem kotu okoli 45° nad matematičnim obzorjem, kar bo opazovanje precej olajšalo. Med opazovanjem delnega Luninega mrka bomo seveda najprej opazili okroglo obliko Zemljine sence, ki je grškemu filozofu Aristotelu služila kot eden prvih empiričnih dokazov za okroglo obliko Zemlje.

Letošnji delni Lunin mrk bo najlepše viden v Evropi ter večjem delu Azije in Afrike. Na skrajnem vzhodu Azije bo Luna v času mrka zahajala, na skrajnem zahodu Afrike pa vzhajala. Lunini in Sončevi mrki nastopajo v parih. Tako so 14. oktobra 2023 lahko popolni ali delni Sončev mrk opazovali na območju večjega dela Severne in Južne Amerike, najlepše pa je bil viden v Srednji Ameriki.  

V naslednjih letih bo pri nas vidnih še nekaj Luninih mrkov. 18. septembra 2024 bomo v jutranjih urah lahko opazovali delni Lunin mrk (njegova magnituda bo le 9 %), 7. septembra 2025 v večernem času popolni Lunin mrk, 28. avgusta 2026 pa v jutranjih urah delni Lunin mrk z magnitudo 94 %.

Slika 1: Osnovne faze delnega Luninega mrka 28.10.2023

V primeru jasnega vremena bo Astronomsko društvo Orion iz Maribora v sodelovanju z Osnovno šolo borcev za severno mejo (Borcev za  severno mejo 16 v Mariboru) na travniku vzhodno od parkirišča ob šoli organiziralo javno opazovanje delnega Luninega mrka. Javno opazovanje se bo začelo ob 21. uri. Poleg delnega Luninega mrka bomo opazovali še planeta Jupiter in Saturn, Jupitrove Lune, Saturnov prstan in še kaj. Tako delni Lunin mrk kot oba planeta bo mogoče fotografirati skozi društvene teleskope s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. Javno opazovanje, katerega cilj je razvijanje zanimanja za astronomijo in naravne pojave, je namenjeno najširšemu krogu zainteresiranih in je seveda brezplačno.

Vljudno vabljeni !

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 27. septembra 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Maša Stošič: Solarigrafija (predavanje)

V predavanju bomo spoznali način fotografiranja Sonca, imenovan solarografija. Gre za tip fotografije, ki zajema dnevno navidezno potovanje Sonca po nebu in praviloma uporablja dolge čase osvetlitve – tudi po več mesecev, celo let. Pri tem načinu fotografiranja uporabljamo fotografski papir brez kemične obdelave, “pinhole” fotoaparat (camera obscura) in optični skener, fotografijo pa na koncu digitalno obdelamo.

2. Poročilo o delu Astronomskega društva Orion v poletju 2023

3. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Nov izziv za opazovanje in fotografiranje: komet C/2023 P1 (Nishimura)

12. avgusta 2023 je Japonec Hideo Nishimura odkril nov komet, ki je dobil uradno oznako C/2023 P1 (Nishimura). Gre za dolgoperiodični komet z obhodno dobo okoli Sonca 434 let. Komet je zanimiv zaradi sija: na spletni strani COBS (https://www.cobs.si/) trenutno (13.9.2023) poročajo o siju okoli 4. magnitude, po napovedih pa bi sij, ko bo komet 17. septembra 2023 v prisončju lahko dosegel celo 3. magnitudo. Na žalost je zaradi položaja blizu prisončja komet mogoče opazovati zgolj v večernem ali jutranjem mraku. Komet se bo namreč v prihodnjih dnevih premikal skozi ozvezdji Lev in Devica. Kot tak bi komet moral biti dokaj lahek plen v navadnih lovskih daljnogledih.

Za lažje opazovanje ali snemanje kometa sem pripravil zvezdno karto s potjo kometa do druge polovice septembra in tabelo s časi vzida/zaida kometa in Sonca, da bo načrtovanje opazovanja lažje. Časi so navedeni v srednjeevropskem poletnem času (SEPČ). V teh dnevih komet zahaja približno uro za zaidom Sonca in vzhaja približno uro pred vzidom Sonca, zato bo komet viden v večernem ali jutranjem mraku, ne pa v trdi noči. Vsekakor pa bo potrebno za opazovalno mesto izbrati lokacijo s čim bolj odprtim vzhodnim ali zahodnim obzorjem. Opazovalni pogoji se bodo s približevanjem prisončju seveda slabšali. Morda bo izziv opazovati komet podnevi (podobno kot na začetku leta 2007 v primeru kometa C/2006 P1 (McNaught), ko sem le-tega opazoval okoli poldneva). V primeru opazovanja kometa podnevi je potrebno OBVEZNO poskrbeti za VARNO OPAZOVANJE. Postavimo se tako, da je Sonce za hišo ali kakim drugim objektom. GLEDANJE V SONCE S PROSTIMI OČMI ALI OPTIČNIMI NAPRAVAMI LAHKO POŠKODUJE NAŠE OČI !!!

Pot kometa C/2023 P1 (Nishimura) v drugi polovici septembra

Položaji kometa C/2023 P1 (Nishimura) v večernem času na zahodnem delu neba

Položaji kometa C/2023 P1 (Nishimura) v jutranjem času na vzhodnem delu neba

Časi vzidov in zaidov kometa C/2023 P1 (Nishimura) in Sonca (v SEPČ)

Veliko uspeha in predvsem astronomskih užitkov pri opazovanju kometa  C/2023 P1 (Nishimura). Upajmo, da nam bodo vremenski pogoji naklonjeni.

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na opazovanje meteorskega roja Perzeidi

V Astronomskem društvu Orion bomo v primeru jasnega vremena v noči s sobote 12.8.2023 na nedeljo 13.8.2023  organizirali opazovanje meteorskega roja Perzeidi. Letošnje opazovanje bo potekalo nekaj dni pred mlajem, zato Luna, ki bo vzšla v nedeljo zjutraj ob 2:24 večji del noči ne bo motila opazovanja. Tudi po vzidu Lune bo osvetljeno le okoli 7 % nam vidnega dela njenega površja. Zaradi daljših senc bo njeno površje v jutranjih urah vseeno privlačno za opazovanje in fotografiranje.  Za nameček bodo v času noči vidni planeti Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Poletno nočno nebo je znano po obilju objektov globokega neba, zato bo opazovanje še dodatno bolj zanimivo.

V nadaljevanju navajamo nekaj ključnih dogodkov v opazovalni noči z 12. na 13. avgust 2023, da bo načrtovanje opazovanja lažje. Vsi časi so v srednjeevropskem poletnem času (SEPČ).

Zaid Sonca20:12
Vzid Saturna20:48
Vzid Neptuna21:31
Začetek noči22:24
Vzid Jupitra23:14
Vzid Urana23:30
Vzid Lune2:24
Konec noči3:41

Društveno opazovanje bomo izvedli na Šmartnem na Pohorju in sicer na travniku, ki se nahaja okoli 300 m zahodno od osnovne šole Šmartno na Pohorju na južni strani ceste. Gre za travnik takoj za z električnim pastirjem ograjenim travnikom. Vljudno prosimo, da parkirate izključno na bankini ceste. Z opazovanjem bomo začeli v soboto 12.8.2023 ob 22. uri. Za opazovanje meteorskega roja ni potrebna posebna oprema. Priporočamo, da s seboj prinesete podlago za ležanje (armafleks), morda spalno vrečo ali vsaj topla oblačila, saj utegnejo biti noči na 800 m nadmorske višine, še zlasti če mirujemo, dokaj hladne. Sam vedno svetujem, da prinesemo s seboj kak kos oblačila preveč kot premalo, saj bo tako opazovanje bistveno bolj udobno. Priporočljiv je tudi kak osvežilen napitek (seveda brezalkoholen !).

Na kaj bomo pri vizualnem opazovanju meteorjev pozorni? Ko zagledamo utrinek najprej zabeležimo čas pojava meteorja po možnosti na sekundo natančno. Naslednji pomemben podatek je sij meteorja. Pri tem bodo začetniki imeli nekaj težav, kasneje pa si bodo hitro pridobili občutek zanj. Pri določanju sija si pomagamo s svetlimi zvezdami v okolici. Na poletnem nebu ima na primer najsvetlejša zvezda v ozvezdju Lire – Vega sij 0. magnitude, podobno kot Arktur v Volarju. Deneb v Labodu in Altair v Orlu svetita s sijem 1. magnitude, Severnica s sijem 2. magnitude in tako naprej. Za pomoč so nam lahko tudi planeti: sij Jupitra okoli -2. magnitude, Saturna pa 0. magnitude. Zanimiv je podatek, kako dolgo sled je meteor pustil na nebu. Podatek izražamo v ločnih stopinjah, pri čemer kot med obzorjem in nadglaviščem znaša 90°. Pri določanju loka sledi si lahko pomagamo s »starimi triki«: če iztegnemo dlan, debelina sredinca ustreza loku 2°, stisnjena pest loku 8°, pri raztegnjeni dlani pa razdalja med vrhom palca in kazalca loku 15° in razdalja med vrhom palca in mezinca loku 22°. S časom bomo tudi brez tovrstnih pripomočkov razvili dober občutek za kote na nebesni sferi. Pomemben podatek, ki ga je vsaj začetniku zelo težko določiti je čas trajanja utrinka. Običajno je ta manjši od sekunde, najpogosteje med 0,1 in 0,6 sekunde. Če je meteor za seboj pustil sled, zabeležimo tudi čas trajanja sledi. Če je meteor razpadel, bil obarvan ali puščal celo zvočne signale, zabeležimo seveda tudi to. Za bolj izkušene opazovalce obstajajo celo obrazci, ki jih lahko snamemo s spletne strani Mednarodne meteorske organizacije. Seveda pa je povsem dovolj, če preprosto uživamo ob opazovanju utrinkov.

V primeru neugodnega razvoja vremena bomo odpoved opazovanja sporočili v soboto tekom dneva na spletni strani Astronomskega društva Orion (http://www.orion-drustvo.si/).

V upanju na čim večjo udeležbo vas prijazno pozdravljam.

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 28. junija 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Misija JUICE (predavanje)

Jupitre in Saturnove lune so od začetka njihovega raziskovanja vzbujale veliko zanimanja. Eden od razlogov za to je hipoteza o velikih podpovršinskih oceanih v nekaterih od lun, ki bi lahko predstavljala okolja, v katerih se je razvilo življenje. Nedavno odkritje spojin s fosforjem v procesih kriovulkanizma na Saturnovi luni Enkelad je že en tak dogodek. Evropska vesoljska agencija (ESA) je letos spomladi proti Jupitru izstrelila sondo, ki bo v okviru misije JUICE raziskovala Jupitrove lune Evropo, Ganimed in Kalisto. V okviru misije bodo skušali odgovoriti na vprašanja kakšna je notranja zgradba teh lun in ali so realne hipoteze o podpovršinskih oceanih z možnostjo razvoja življenja v njih. V predavanju bomo predstavili cilje misije, njeno časovnico in metode raziskovanja omenjenih lun.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 24. maja 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Vojteh Urbančič: Koliko je znanosti v znanstveni fantastiki? (predavanje)

Nosilne teme predavanja bodo:  razdalje v vesolju, možnosti medzvezdega potovanja, tipi civilizacij po Kardaševu, Drakova enačba, zmotne predstave in prikazi razmer v vesolju v znanstveno fantastičnih filmih, navedba najbolj gledanih filmov tega žanra in predavateljev osebni izbor najboljših piscev znanstvene fantastike.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 19. aprila 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Damjan Dovnik: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita (predavanje)

V predavanju bo Damjan Dovnik, dijaka Srednje šole Slovenska Bistrica predstavil raziskovalno nalogo, ki sta jo izdelala s sošolko Hano Brumec. Z njo sta sodelovala na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev in osvojila zlato priznanje. V raziskavi sta želela ugotoviti, kako lahko s pomočjo izmerjene periode in navideznega sija spremenljivih zvezd kefeid določimo njihovo oddaljenost in dokazati povezavo med njihovo periodo spreminjanja sija in izsevom, oz. njihovim absolutnim sijem. S teleskopom GoChile (Slovenski robotski teleskop v Čilu) sta posnela periode petih kefeid. Z računalniškim orodjem za fotometrijo sta iz posnetih fotografij izmerila navidezni sij in periodo iz svetlobnih krivulj. Iz teh podatkov sta izračunala absolutni sij in njihovo oddaljenost.  V predavanju bodo najprej predstavljene spremenljive zvezde kefeide in njihov mehanizem širjenja in krčenja, nato zakonitosti in formule, ki sta jih uporabila pri izračunih. Podrobneje bo opisal potek njunega dela, med drugim delo s teleskopom, kalibracijo fotografij, fotometrijo, izrisovanje in analizo grafov svetlobnih krivulj, pa tudi sam izračun oddaljenosti kefeid s pomočjo teh podatkov. Dobljene podatke sta primerjala z razdaljami, ki jih je satelit Gaia izmeril s paralakso. V zaključku sledi povzetek raziskave, kaj sta odkrila, komentar celotnega dela ter predlogi izboljšav za nadaljnje delo.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 15. marca 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Svetlobna onesnaženost v Evropi in Sloveniji 2. del (predavanje)

V drugem delu predavanja bomo predstavili stanje svetlobne onesnaženosti v Sloveniji. Na začetku bomo primerjali stopnjo svetlobne onesnaženosti v Sloveniji z drugimi evropskimi državami, v nadaljevanju pa analizirali razlike v svetlobni onesnaženosti med posameznimi območji v Sloveniji. Predstavili bomo območja z najvišjo in najnižjo stopnjo radiance ter območja za najneugodnejšimi trendi radiance. Poseben poudarek bomo namenili analizi stanja svetlobne onesnaženosti na zavarovanih območjih (Triglavski narodni park, izbrani krajinski parki, območja Natura 2000). Prav tako bomo predstavili spremembe temnih območij v Sloveniji, na koncu pa si ogledali, kje v Sloveniji in v širši okolici Maribora so svetlobno najmanj onesnažena območja.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

 • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

 • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Objavljeno v Nekategorizirano | Komentiraj