Vabilo na aprilski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 18. aprila 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

 

1. Igor Žiberna: Ceres (predavanje)

V predavanju bomo spoznali največji asteroid Ceres, ki ima po merilih Svetovne astronomske organizacije od avgusta 2006 status pritlikavega planeta. Vedenje o tem telesu se je zelo povečalo, odkar se je marca 2015 v njegovo orbito utirila sonda Dawn, ki bo predvidoma do druge polovice letošnjega leta preučevala njegovo površje. Predstave o nastanku tega pritlikavega planeta in njegovi notranji zgradbi so se v zadnjih treh letih bistveno spremenile. Na osnovi spektralne analize površja in meritev gostote telesa je celo možno, da se voda v velikih količinah nahaja pod njegovim površjem. Presenečenje je tudi odkritje zelo redke atmosfere, ki jo med drugim ustvarja vodna para.

2. Organizacija Dneva astronomije 2018

 

3. Razno

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2018. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Podatki, potrebni pri nakazilu so naslednji: Astronomsko društvo Orion, Makedonska 12, 2000 Maribor, TRR: SI56 0451 5000 0288 307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2018.

Vljudno vabljeni

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja