7 Messierjev plus maraton

   

 

V soboto 25. in nedeljo 26. oktobra 2014 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 7.Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama.

Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

 

7. Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih. V popoldanskem delu bodo na osnovni šoli Šmartno na Pohorju potekala predavanja, s katerimi želimo popularizirati astronomijo. Drugi del M+M predstavlja tekmovanje v iskanju deep-sky objektov in bo potekalo na travniku v neposredni bližini šole. Če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani. Ob šoli so na voljo tudi parkirišča.

 

Vabimo vas, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 7. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja. 7. Messierjev plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor.

 

Program  7. Messierjevega plus maratona

Sobota, 25. oktober:

14:00 Otvoritev 7. Messierjevega plus maratona

 

14:15 Martin Brglez: Od prvega teleskopa do lastne astronomske opazovalnice

Izkušeni ljubiteljski astronom iz AD Polaris, sicer pa tudi profesor fizike in matematike in avtor knjige Luna skozi teleskop nam bo na osnovi lastnih izkušenj predstavil, kako lahko s postopnimi koraki sami sestavimo teleskop, izdelamo preproste astronomske pripomočke in zgradimo lasten astronomski observatorij.

 

15:15 Jure Zakrajšek: Projekt COBS “Comet OBServation database”

Prva podatkovna baza za zbiranje opazovanj kometov se je v Sloveniji med opazovalci kometov pojavila leta 2002. Temeljila je na preprostem spletnem vmesniku in tekstovni podatkovni bazi. V obdobju med leti 2002 in 2008 so se v podatkovni bazi zbala opazovanja več kot 35 kometov. S povečevanjem števila opazovanih kometov in zbranih opazovanj, je postalo moderiranje spletne strani zelo zahtevno, zato se je pojavila potreba po koreniti prenovi spletne strani COBS. Leta 2010 je tako bila na konferenci MACE v Višnjanu prvič javnosti predstavljena nova spletna platforma COBS. Za vnos podatkov skrbijo zelo preprosti spletni vmesniki. Vsi zapisi opazovanj v podatkovni bazi sledijo pravilo ICQ formata, ki velja za uradni format mednarodne organizacije International Comet Quarterly (ICQ). Trenutno je COBS edina takšna rešitev za zbiranje in obdelavo vizualnih in CCD opazovanj kometov na svetu, ki sledi pravilom ICQ zapisa opazovanj in je zelo priljubljena med opazovalci kometov širom po svetu. V kratkem predavanju bo avtor spletne platforme predstavil uporabljene tehnologije, način uporabe spletne platforme COBS, predstavil ideje in možnosti razvoja COBS, ki se odpirajo za prihodnost in vas vse ki opazujete komete spodbudil, da tudi vaša opazovanja prispevate v podatkovno bazo COBS.

 

16:15 Zoran Novak: Osnove astrofotografije

V predavanju bo Zoran Novak iz AD Vega iz Čakovca (Hrvaška), sicer pa eden od najbolj izkušenih hrvaških astrofotografov predstavil kratek pregled opreme, ki se uporablja za astrofotografijo, od najenostavnejše do zahtevnejše. Predstavljene bodo metode astrofotografiranja in programska oprema, ki se uporablja v astrofotografiji. Ob koncu predavanja si bomo skupaj pogledali demonstracijo obdelave astrofotografij.

 

17:15 – 18:30 Popoldanska malica

18:30 Sestanek s tekmovalci

19:00 Začetek tekmovanja

 

Nedelja, 26. oktober:

00:00 Odmor (v dogovoru s tekmovalci bo lahko odmor tudi prej ali nekoliko kasneje)

01:00 Nadaljevanje tekmovanja

05:30 Predviden konec tekmovanja

06:00 Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad

 

Pravila tekmovanja na Messierjevem plus maratonu

  • Cilj tekmovanja je najti čim več objektov s seznama Messier plus maratona v času tekmovanja. Zmagovalec Messierjevega plus maratona je tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
  • Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, razen pri rokovanju s teleskopom.
  • Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
  • Uporaba teleskopov z vodenjem je dovoljena, vendar tekmovalec pri iskanju objektov ne sme uporabljati sistema GO-TO. Dovoljena je uporaba filtrov na okularjih. Na ekvatorialnih montažah morata biti deklinacijski in rektascenzijski krog prelepljena, tako da nista vidna. Uporaba naprav in programske opreme, ki delujejo v povezavi z GPS sistemom ni dovoljena.
  • Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isto optično napravo.
  • Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna. Sodnik označi začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so potrebne.
  • Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
  • Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.

 

Dostopi do prizorišča M+M:

Po avtocesti do izvoza Slovenska Bistrica – jug, nato mimo trgovskega centra na desni strani, do drugega rondoja, kjer zavijete desno skozi središče Slovenske Bistrice. Na koncu naselja, tik preden se cesta začne vzpenjati, zavijete na levo (smerokaz Šmartno na Pohorju), čez nekaj deset metrov pa na desno preko mosta čez Bistrico. Od tod naprej vse do Šmartnega na Pohorju ni večjih cestnih odcepov.

Dodatne informacije in prijave:

– Telefon: 040 811 055 (Igor Žiberna)

– Elektronska pošta: igor.ziberna@um.si

Vljudno prosimo, da zaradi organizacijskih razlogov prijave s številom udeležencev oddate tudi, če ne boste tekmovali, pač pa boste prisostvovali le kot poslušalec predavanj ali opazovalec. Vsekakor pripeljite s seboj svoj teleskop. Prijave oddajte na zgornji elektronski naslov do torka 21. oktobra 2014.

Prijazno vabljeni

Igor Žiberna                                                                          Darja Kozar Balek

Astronomsko društvo Orion Maribor                    Vodja Regionalnega centra ZOTKS Maribor

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Messierjevi plus maraton. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja