Nočni svetleči oblaki (noctilucenti)

V prvih dneh julija so številni astronomi iz Slovenije in Evrope poročali o visoki pogostosti in intenziteti nočnih svetlečih oblakov  (ang.: noctilucent cloud, NLC ). Ti oblaki so redko vidni, saj se nahajajo na višini okrog 80 km in jih vidimo, ker se od njih odbija svetloba Sonca, ki je pod obzorjem. Zaradi tega jih lahko vidimo v večernem  ali jutranjem mraku.

Nočno svetleče oblake je 3. 7. 2014 opazoval tudi naš član, Danilo Žmegač. Okrog 22.00 je nizko nad severnim obzorjem opazil te znamenite oblake, ki jih je opisal kot ''tanka oblačna koprena, ki je delovala nenavadno svetlo, saj so bili nižji oblaki že precej temni in se je videlo že precej zvezd''. Danilo je oblake opazoval iz okolice Poljčan na 320 m. n. v.

Več o nočno svetlečih oblakih: klik.