Komet Lovejoy

Trenutno je na nebu vidnih kar nekaj svetlih kometov. Najsvetlejši med njimi, ki je viden tudi s prostimi očmi,  je komet C/2013 R1 Lovejoy.

Komet je viden na jutranjem nebu in ga najlepše opazujemo ob koncu astronomske noči (okrog 5:30 po lokanem času). V začetku decembra se je nahajal v ozvezdju Volarja, nato je odpotoval v ozvezdje Severne krone, v drugi polovici meseva pa bo viden v Herkulu.  Karto poti kometa Lovejoy med zvezdami v decembru je na voljo na tej povezavi (pdf). Sij se trenutno giblje okrog 5. magnitude, kar pomeni, da je komet viden s prostimi očmi. Do konca leta mu bo sij predvidoma znižal na 6. magnitudo in bo na meji vidnosti s prostimi očmi, z binokularji pa ga bomo lahko opazovali še vse do začetka pomladi.

Krivulja sija kometa z označenim datumom perihelija. Vir: COBS.

S prostimi očmi je komet viden kot nežna meglica, toda že binokular pokaže dolg rep, ki je še lepše viden na fotografijah. Jure Atanackov, član AD Orion, je takole opisal svoje opazovanje:

Nebo gor je sicer bolj ubogo, SQM je prišel ravno do 21.0. Vseeno je komet očiten s prostim očesom. V binokularju pa te kar lepo sezuje. Največ sem ga opazoval v 11x80, kjer je imel lepo, zgoščeno zelenkasto komo in 3.5° dolg rep - skoraj čez celo polje. V 20x80 pa je bil res impresiven z lepo strukturirano komo, slutil sem tudi nekaj pramenov v repu (malo me je zeblo in si nisem vzel dovolj časa). Tako lepega in svetlega kometa (relativno) visoko na temnem nebu nismo videli že od 2006, ko je bil gor komet SWAN!

Na fotografijah se komet pokaže v vsej svoji veličastni luči.

Posnetek je nastal 29. 11. 2013 skozi društveni teleskop C9.25 pri goriščnem razmerju f/6,3 (45 s, ISO 1600). Vidna je izrazito zelenkasta koma, jasno sta vidna dva svetlejša curka v repu kometa in več manjših curkov, ki izvirajo iz jedra. Foto: Mitja Govedič

Komet Lovejoy se med zvezdami zelo hitro giblje. Igor Žiberna ga je posnel 2. 12. 2013 skozi 300 mm teleobjektiv in 80 mm APO refraktor.

Premik kometa med zvezdami med 3:45 in 4:53 SEČ, posnet z 300 mm teleobjektivom.

Premik kometa med zvezdami med 4:25 in 6:03 SEČ, posnet z 80 mm APO refraktorjem z goriščno razdaljo 400 mm.