Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Svetel bolid na jutranjem nebu

V noči iz 1. na 2. november 2012 je kamera Orion2 posnela zelo svetel bolid.

Svetel bolid -10. magnitude

Bolid se je pojavil ob 03:37:01 po lokalnem času, trajanje posnetega dela pa znaša 1,74 s. Med letom se je bolidu sij pošasi poviševal do prvega bliska z ocenjenim sijem -6. magnitude, nato mu je sij rahlo upadel, ob koncu leta pa je prišlo do terminalne eksplozije, ki je povzročila blisk -10. magnitude. Za bolidom je vidna tudi kratkotrajna sled, ki je še posebej svetla na mestih obeh bliskov. Bolid je pripadal roju Severnih Tauridov (NTA), z radiantom v ozvezdju Bika, v bližini Plejad. Več o Severnih Tauridih lahko preberemo na tem linku.

Zraven Severnih Tauridov, ki dosežejo maksimum 12. novembra in so aktivni vse do začetka decembra, so do konca leta aktivni še nekateri večji roji. Med 6. in 30. novembrom so aktivni Leonidi, ki letos najverjetneje ne bo postregel v večjim izbruhom, napovedi pa nakazujejo na dva manjša izbruha 17. novembra ob 9:49 UT (ZHR okrog 10) in 20. novembra ob 6:36 UT z ZHR okrog 15.

V začetku in sredini decembra je aktiven tudi eden najlepših in najboljaktivnih rojev, Geminidi. Maksimum aktivnosti letos nastopi med 13. in 14. decembrom, predvidoma pa bo ZHR ob maksimumu znašal 120. Geminidi so svetli in srednje hitri meteorji, ki jih pogosto lahko ujamemo tudi v fotografski objektiv.

Zraven Severnih Tauridov, Leonidov in Geminidov so aktivni še drrugi manjši roji in sporadiki.

Clear Skies,

Mitja