Saturn

Na večernem nebu v ozvezdju Device kraljuje planet Saturn s svojimi znamenitimi prstani.

Planet Saturn se trenutno nahaja slabih 5° severno od Spike, najsvetlejše zvezde v ozvezdju Device. V najprimernejši čas opazovanja je po 22. uri, ko se nahaja okrog 30° nad obzorjem, zahaja pa okrog druge ure po lokalnem času. Saturn trenutno sije z 0,6 mag, premer prstanov pa je 19'.

Saturnova glavna znamenitost so seveda njegovi prstani, ki jih v slovenski literaturi imenujemo tudi kolobarji ali obroči. Vidni so že z večjim binokularjem, ki je pritrjen na stativ, za resno opazovanje pa potrebujemo vsaj 20 cm dobro skolimiran teleskop in noč z dobrim seeingom. Prstan je sestavljen iz večih prstanov. Na posnetku sta vidna zunanji prstan A in prstan B, med njima pa se nahaja Cassinijeva ločnica. Na notranjem robu prstana B je viden tudi temnejši in manj konstrasten prstan C. Na prstanih je opazna tudi senca Saturna.

Čeprav je astmosfera Saturna zelo podobna Jupitrovi atmosferi, pa so podrobnosti v Saturnovi veliko manj kontrastne in veliko težje za opazovanje. K temu dodatno pripomore še manjša navidezna velikost planetove ploskvice, ki trenutno znaša okrog 9'. Najsvetlejša in najlažja opazna je ekvatorialna cona. Nad njo se nahaja temen severni ekvatorialni pas, ob Saturnovem polu pa se nahaja severna polarna regija. Med severno polarno regijo in severnim zmenrim pasom je vidna ozka in svetlejša severna zmerna cona.

Posnetek je nastal 18. 6. 2012 ob 22:16 SEPČ skozi društveni teleskop C9,25, 2x Barlow lečo in kamero TS SSI. Od posnetih 6500 frejmov je bilo za obdelavo uporabljenih 500.

Saturn se bo še dober mesec dni pozikal po večernem nebu, nato pa se bo začel utapljati v večernem mraku. Izkoristite tople junijske in julijske večere in si ga oglejte!