Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Sonce je še vedno zelo aktivno

Sonce je še vedno zelo aktivno. Na njegovi površini se trenutno nahaja karr nekaj skupin peg; dve od teh sta vidni tudi s prostimi očmi.
 
Na vzhodnem robu Sonca se nahaja aktivno območje AR1486 z zelo lepo izoblikovano pego, okrog katere so se razvile lepe fakule. 
AR1486
 
Približno na sredini Sončeve ploskvice se nahaja skupia aktivno območje AR1484 z veliko skupino peg. Znotraj penumbre največje pege so lepo vidni filamenti. Celotna skupina je vidna tudi s prostimi očmi (seveda skozi primeren filter).
AR1484
 
Zahodno od aktivnega območja AR1484 se nahajata aktivni območji AR1482 (na spodnjem posnetku  v sredini) in AR1479 (na spodnjem posnetku levo zgoraj). Pega v aktivnem območju AR1482 ima zelo zanimivo penumbro s številnimi dobro vidnimi filamenti, obkrožajo pa jo številne majhne pore. Tudi to skupino lahko opazovalci z ostrim vidom vidijo s prostimi očmi in primernim filtrom.
AR1482 in AR1479
 
Na zahodnem delu Sonca se nahaja aktivno območje AR1478 z razvito pego, ki jo obdajajo številne fakule.
 
Visoka aktivnost Sonca se bo nadaljevala tudi v naslednjih dneh, zatoo  pege kar kličejo k opazovanju. Upajmo le na jasno vreme!
Lep pozdrav,
Mitja Govedič