Sonce je še vedno zelo aktivno

Sonce je še vedno zelo aktivno. Na njegovi površini se trenutno nahaja karr nekaj skupin peg; dve od teh sta vidni tudi s prostimi očmi.

Na vzhodnem robu Sonca se nahaja aktivno območje AR1486 z zelo lepo izoblikovano pego, okrog katere so se razvile lepe fakule.
AR1486

Približno na sredini Sončeve ploskvice se nahaja skupia aktivno območje AR1484 z veliko skupino peg. Znotraj penumbre največje pege so lepo vidni filamenti. Celotna skupina je vidna tudi s prostimi očmi (seveda skozi primeren filter).
AR1484

Zahodno od aktivnega območja AR1484 se nahajata aktivni območji AR1482 (na spodnjem posnetku  v sredini) in AR1479 (na spodnjem posnetku levo zgoraj). Pega v aktivnem območju AR1482 ima zelo zanimivo penumbro s številnimi dobro vidnimi filamenti, obkrožajo pa jo številne majhne pore. Tudi to skupino lahko opazovalci z ostrim vidom vidijo s prostimi očmi in primernim filtrom.
AR1482 in AR1479

Na zahodnem delu Sonca se nahaja aktivno območje AR1478 z razvito pego, ki jo obdajajo številne fakule.

Visoka aktivnost Sonca se bo nadaljevala tudi v naslednjih dneh, zatoo  pege kar kličejo k opazovanju. Upajmo le na jasno vreme!
Lep pozdrav,
Mitja Govedič