Skupina peg AR1476

Trenutno se na Soncu nahaja zelo aktivna skupina peg AR1476, ki je vidna tudi s prostimi očmi. V zadnjih nekaj dnevih nam je ta skupina peg postregla s kar nekaj izbruhi velikostnega reda M, trenutno pa obstaja 75% možnost, da bo v naslednjih 24 urah ponovno prišlo do izbruha reda M, in 20% možno, da bo prišlo do izbruha reda X, ki lahko povzročijo polarni sij, viden tudi iz naših krajev.
Pego sem posnel danes, 11. 5. 2012, z društvenim teleskopom C9,25 pri goriščni razdalji 2350 mm in kamero TsSSi. Skupina je zelo kompleksna, z jasno vidnimi filamenti v penumbri.
alt
Zajem videa je potekal v programu SharpCap, zlaganje (''stacking'') v Registax6, končna obdelava pa v Gimpu.
Z 2x Barlow lečo postane skupina še bolj zanimiva. Žal pa astmosferski pogoji niso dopuščali kvalitetnejšega posnetka.
alt
Razvoj pege se splača spremljati tudi v prihodnjih dneh.
Lep pozdrav,
Mitja Govedič