Javna opazovanja Javna opazovanja

Vtisi iz 11. Messierjevega plus maratona

Tekmovalci na maratonu in sodnik

Kljub slabim obetom je 11. Messierjev plus maraton za nami. Nekaj pred enajsto uro zvečer so se začele pojavljati dovolj velike luknje v oblakih, tako da smo lahko začeli s tekmovanjem. V zelo težkih in spremenljivih pogojih je prvo mesto dosegel David Grgič s 51 potrjenimi objekti, drugo Gorazd Bizjan s 46 potrjenimi objekti, tretje Mitja Govedič s 41 potrjenimi objekti, četrto mesto pa Gregor Hojnik s 17 potrjenimi objekti. Sodnik je bil Igor Žiberna.

Fotografije iz tekmovanja

Preberite več: Vtisi iz 11. Messierjevega plus maratona

11 Messierjev plus maraton

11. MESSIERJEV PLUS MARATON V ŠMARTNEM NA POHORJU

V soboto 6. in nedeljo 7. oktobra 2018 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 11. Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

11. Messierjev plus maraton se bo odvijal bo na osnovni šoli Šmartno na Pohorju in na travniku v neposredni bližini šole. Če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani. Ob šoli so na voljo tudi parkirišča.

Vabimo vas, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 11. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja. 11. Messierjev plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor.

Program 11. Messierjevega plus maratona

Preberite več: 11 Messierjev plus maraton

Javno opazovanje popolnega Luninega mrka

Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru bosta v primeru jasnega vremena v petek 27. julija 2018 od 20. ure naprej organizirala javno opazovanje popolnega Luninega mrka. Opazovanje bo potekalo na platoju pred Filozofsko fakulteto, Koroška cesta 160 v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga pojava. Seveda bo mogoče Lunin mrk opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi fotografiranje mrka s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. Opazovali bomo tudi planete Mars, Jupiter in Saturn.

Vljudno prosim člane ADO, da se tega javnega opazovanja udeležijo. Prosim člane, ki imate društvene teleskope, da ste na prizorišču dovolj zgodaj, tako da bomo ob 20. uri imeli teleskope že pripravljene.

LP

Opazovanje Perzeidov

Spoštovani

Tudi letos bomo v primeru jasnega vremena v Astronomskem društvu Orion izvedli tradicionalno opazovanje meteorskega roja Perzeidov. Letos bo opazovanje še posebej zanimivo, saj le-tega ne bo motila Luna. Opazovanje bomo izvedli na Šmartnem na Pohorju v noči z 12. na 13. avgust (noč z nedelje na ponedeljek). Zaenkrat imamo dovoljenje za opazovanje na travniku, kjer sicer poteka Messierjev plus maraton: ko se v Šmartno na Pohorju pripeljete iz Slovenske Bistrice, peljete mimo gasilskega doma (na levi) in šole (na desni strani ceste) še približno 300 m naprej proti zahodu. Travnik je ograjen z žico in se nahaja levo (južno) od ceste. Vljudno prosim obiskovalce, da svoja vozila parkirajo na bankini ceste. Sam bom v primeru jasnega vremena na opazovalnem prostoru okoli 21. ure

Predlagam, da s seboj vzamete topla oblačila, ležalno podlogo/spalno vrečo in morebitno ostalo astronomsko opremo. Pridružite se nam!

Lep pozdrav,

Javno opazovanje Jupitra in Saturna

Astronomsko društvo Orion v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru organizira v petek, 15. junija 2018, javno opazovanje planetov Jupiter in Saturn. Opazovanje bo v primeru jasnega vremena potekalo od 22. ure do jutranjih ur na ploščadi pred stavbo Filozofske fakultete, Koroška cesta 160, v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga o značilnostih obeh planetov. Planeta bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi snemanje s fotoaparati na pametnih telefonih ali s Canonovimi in Nikonovimi DSLR-fotoaparati.

Prireditev bo potekala kot preddogodek Noči raziskovalcev 2018 in v okviru Pomladi na ZUF-u, ki jo organizira Zrela univerza Filozofske fakultete. Vse aktivnosti v okviru opazovanja so seveda brezplačne in primerne za najširši krog zainteresiranih.

Prijazno vabljeni