Vabilo na oktobrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 20. oktobra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Ivan Ketiš:  Proti Marsu v globokem spanju (predavanje)

Ivan Ketiš v predavanju »Proti Marsu v globokem spanju«  povzema napredek pri proučevanju globokega spanja kot metode, ki bi olajšala človekovo prodiranje v vesolje.  Predavatelj je sicer avtor knjige »Raziskovanje sončnega sistema«, ki je junija letos izšla pri Založbi Obzorja Maribor. Že potovanja dolga vsega nekaj mesecev, kot bo potovanje proti Marsu, postavljajo pred znanstvenike izjemne izzive. Ljudje v okolju mikrogravitacije  izgubljajo kostno maso in njihove mišice atrofirajo, potrebno jih je tudi zaščititi pred kozmičnim sevanjem. V  majhnem prostoru, več mesecev drug ob drugem, postanejo nestrpni in celo sovražni drug do drugega. Uporaba globokega spanja lahko omili vrsto teh problemov.

2. 10. Messierjev plus maraton 2017