Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na marčevski sestanek

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 20. marca 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Umetni sateliti in opazovanje le-teh(predavanje)

Od prve izstrelitve umetnega satelita v zemljino orbito oktobra leta 1957 do danes se je število umetnih teles, ki krožijo okoli Zemlje zelo povečalo. Pri današnjih astronomskih opazovanjih tako ni več nič nenavadnega, če ta telesa vidimo nekajkrat v noči s prostimi očmi, ali pa jih opazimo v okularju teleskopa. V predavanju bomo predstavili nekaj osnovnih tipizacij umetnih satelitov glede na njihov namen, vrsto orbite in višino, na kateri letijo. V nadaljevanju bomo spoznali pravila in tehnike, ki jih uporabljamo pri opazovanju umetnih satelitov. Na koncu bomo predstavili nekaj uporabnih aplikacij za računalnike in pametne telefone, s pomočjo katerih lahko za našo lokacijo že vnaprej napovemo, kdaj in kje bodo v dani noči vidni umetni sateliti.

2. Poročilo z javnega opazovanja delnega Sončevega mrka

3. Javno opazovanje Lune v sodelovanju z Astronomskim društvom Vega iz Čakovca

4. Razno

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2015. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija.

Vljudno vabljeni

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna