Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Video opazovanja meteorjev

 

Začetki video opazovanj meteorjev v Astronomskem društvu Orion segajo v leto 2002, ko smo se pripravljali na meteorski dež Leonidov.

Javor Kac je v novembru 2002 nabavil kamero Mintron 12V1, opremljeno z 8-mm f/0.8 objektivom. Kamera je prvo svetlobo zagledala med opazovanjem v Francoskih Alpah 17. novembra 2002.

V letu 2007 smo v Astronomskem društvu Orion nabavili prvo društveno meteorsko kamero, imenovano Orion1. Kamera je že od vsega začetka vključena v svetovno mrežo meteorskih kamer IMO Video Meteor Network.


 

Leta 2009 je v pričela snemati druga meteorska kamera, Orion2. Obe kameri, Orion1 in Orion2, snemata isto točko nad Zemljino površino, ki se nahaja 100 km nad Gradcem. Iz podeatkov, pridobljenih z obema kamerama, je mogoče izračunati natančno atmosfersko pot posameznega za posamezni meteor, njegovo orbito pred vstopom v atmosfero in območje morebitnega padca meteoritov.

Ob koncu leta 2011 sta pričeli z delovanjem še dve meteorski kameri, Orion3 in Orion4. Vse štiri kamere so vključene v IMO Video Meteor Network in pokrivajo večino neba nad Slovenijo.